Η Τουρκία μπλοκάρει το Twitter

twtrΠλήθος αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο προακαλεί το μπλοκάρισμα της υπηρεσίας δικτύωσης Twitter στην Τουρκία μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν. Διαφωνίες και από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλά Γκιούλ.Μια εβδομάδα πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ τα προγνωστικά «βλέπουν» το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη θέση, αλλά και την αντιπολίτευση να κερδίζει έδαφος, ο τούρκος πρωθυπουργός «ξεριζώνει», όπως χαρακτηριστικά είπε το Twitter από την Τουρκία. Μια κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, η οποία επέλεξε την αμερικανική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για να απαντήσει στον τούρκο πρωθυπουργό. Η υπόθεση προκάλεσε ανοιχτή διαμάχη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλά Γκιουλ, ο οποίος χαρακτήρισε, και εκείνος μέσω Twitter, απαράδεκτη ενέργεια το μπλοκάρισμα της διαδικτυακής υπηρεσίας. Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης προβλέπει το κλείσιμο μεμονωμένων ιστοσελίδων υπό την προϋπόθεση ότι παραβιάζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το μπλοκάρισμα του Twitter στην Τουρκία θα είναι προσωρινό.

Κόντρα Ερντογάν Γκιούλ με αφορμή το κλείσιμο του Twitter στην Τουρκία

Από χθες το βράδυ στις 11, τα περίπου 12 εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής μικρομπλόγκιγκ, δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του Twitter που τόσο βοήθησε στην δημιουργία εναλλακτικής μορφής ενημέρωσης σε μια χώρα με ουσιαστικά φίμωση του τύπου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο Μακαρθισμού, άλλοι όμως επισημαίνουν ότι η απαγόρευση του Twitter δεν επηρεάζει την κομματική πελατεία του Ταγίπ Ερντογάν αφού δεν είναι ιδιαίτερα χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Όμως συχνοί χρήστες είναι μέλη της κυβέρνησης και κυβερνητικοί βουλευτές, φιλοκυβερνητικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι ακόμη και μέλη της οικογενείας του πρωθυπουργού που εξωράιζαν την εικόνα της κυβέρνησης.

Εναλλακτικές επιλογές για τους χρήστες

Όμως το πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι παρακάμπτει όλα τα εμπόδια, και έτσι ήδη ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσευ συνέστησε στους χρήστες στην Τουρκία να χρησιμοποιούν την εφαρμογή μηνυμάτων SMS μέσω των τοπικών παρόχων τηλεφωνίας για να στείλουν τα Twitter τους. Ήδη οι 3 τουρκικές εταιρίες έδωσαν ειδικά νούμερα για αποστολή Twitter. Μπορεί ο Ερντογάν να δήλωσε χθες ότι δεν τον ενδιαφέρουν τι θα πουν οι ξένοι ωστόσο η Επίτροπος της ΕΕ για τα ψηφιακά δεδομένα διαμήνυσε μέσω Twitter ότι η απαγόρευση ήταν «αβάσιμη, άσκοπη, και δείγμα δειλίας» ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε εξέφρασε σοβαρή ανησυχία επισημαίνοντας ότι η ελευθερία επικοινωνίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. Έντονη ανησυχία για τη δημοκρατία στην Τουρκία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, ενώ ο πρώτος αξιωματούχος που παρέβη την απαγόρευση ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς που έστειλε το πρόγραμμά του μέσω του Twitter ώρες μετά την απαγόρευση του Ερντογάν.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Τουρκία μπλοκάρει το Twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s